Sunday, May 1, 2011

I-I-I

salamun alaik

I-I-I
triple I
Islam.Itu.Indah


berbicara tentang Islam. adakah kita tahu akan sifat-sifat Islam? ya mari sini kita belajar, beberapa sifat-sifat Islam, yang semestinya kita sebagai umat Islam harus tahu.

****


****

RABBANIAH
bererti kembali kepada ALLAH, yang membawa kepada ajaran Ubudiyyah (pengabdian) kepada ALLAH, yakni setiap insan (hamba) wajib beribadat hanya kepada ALLAH sahaja.

SYUMULIAH
bererti ajaran Islam lengkap dan menyeluruh. ianya meliputi seluruh aspek kahidupan manusia tanpa terkecuali dan sekecil-kecil urusan sehingga sebesar-besar perkara.

'ALAMIYAH
bermakna sesuai untuk semua orang dan tempat. sesuai untuk semua golongan. ia bukan untuk segolongan atau satu bangsa sahaja. sesuai di mana sekalipun. juga sesuai untuk semua zaman sama ada zaman Rasulullah atau zaman teknologgi moden yang serba canggih ini, sesuai hingga ke hari kiamat.

WAQI'IYYAH
Islam adalah realistik atau dengan kata lain ia addalah mithali dan berdasarkan kepada realiti, ia terselamat dari sifat keterlaluan golongan yang terlalu ideal dan terselamat dari kecuaian dan pandangan mudah golongan yang terlalu realistik.

INQILABIYYAH
Menegakkan Islam atas keruntuhan Jahiliyyah. Islam tidak boleh bercampur dengan Jahiliyyah. Islam juga tidak boleh ditempel-tempelkan. Kesimpulannya Islam tidak boleh berada bersama-sama dengan jahiliyyah ataupun kemungkaran.

THABAT DAN MURUNNAH
tetap dari segi prinsip dan hukum tetapi anjal atau fleksibel dari segi perlaksanaan. contohnya, solat wajib perlaksanaannya boleh dibuat sejara qasar atau jamak sekiranya bermusafir.


p/s : tolong bagitau kalau ade salah tulis. sungguh, diri ini tidak sempurna, kerana kesempurnaan itu hanyalah milik Al-Kholiq.

3 comments: